RESPEKT

Hela livet handlar om RESPEKT och den som inte lyckas med det, förlorar glädjen med livets resa ganska snabbt. ÖMSESIDIG RESPEKT, vad är det? Vad tjänar man på att visa varandra respekt? Varför ska jag visa respekt om inte någon annan gör det? Jo, för att du har allt att vinna och att lära de som inte kan och tror att de inte vill. De som inte går att förändra, förlorar tyvärr så småningom. För mig handlar hela livet om respekt och det är definitivt den allra viktigaste grundstenen.När jag växte upp hade vi inga djur för att jag hade astma. Jo, vi hade fiskar och syrran hade några guldhamstrar som jag inte fick röra och som ”försvann” ganska snabbt. Men, i vuxen ålder lärde jag mig att rida på Djurgården i Stockholm och då vid 27 års ålder var det bland de första gångerna jag vidrörde en djurpäls. Vilken känsla och vad konstigt det var. Jag minns upplevelsen som igår och tänker ofta på det när jag nu rör de djur vi har idag. Varför pratar jag nu om djur, det var ju respekt detta inlägg skulle handla om? -Jo, för utan att känna respekt gentemot djur har man inget som djurägare att göra. Ingenting funkar, ingen relation mellan djur eller människor funkar utan en fungerande respekt. Helt enkelt för mig skulle inte livet fungera utan att visa min omgivning respekt. Vi har två ganska speciella katter och även en speciell häst. Det är underbart med djur och för mig med total okunskap om först katter och sen vidare hästar förstod att allt handlar även här om RESPEKT. I början när vi skaffade Dolly (hästen) var jag jätterädd, trots att min dotter ridit sedan sexårsåldern. Men, nu var jag tvungen att ta hand om hästen, få lära känna och uppleva en otroligt häftig känsla. Märkte även här, att innan jag vågade visa Dolly respekt, så var vår relation väldigt tuff. Men, så fort jag blev säkrare och vågade inge Dolly respekt så växte vår relation enormt. Nu älskar jag denna vackra ponny. Det samma var det för min ridvana dotter, tidigare ägare hade nog inte visat så mycket respekt till Dolly, så det blev en kamp för M och att deras relation skulle få ömsesidig respekt. Envisa båda två, så in i Norden, vann de varandras stora respekt med mycket kärlek, tårar och ett stort prövat tålamod. Jag är så stolt över M.Vad betyder nu RESPEKT enligt vårt ordlexikon;

 Aktning, Vördnad, Omtanke, Högaktning, Prestige, Anseende, Uppskattning, Erkännande, Förtroende, Auktoritet, Pondus, Myndighet, Fruktan, Rädsla

Jag tycker en del av ovanstående ord är väldigt ”ute ur tiden” och tänker nu fortsätta på hur jag ser på det.

Aktning – JA, aktning till att ta hänsyn till allas olikheter, men att vi alla är av samma värde.

Vördnad – Ute ur tiden, förutom att man givetvis ska visa äldre människor extra respekt (vördnad – högre upp respekt) för deras erfarenhet och kunskap om livet.

Omtanke – JA, SÅ VIKTIGT NÄR DET GÄLLER ALLT SOM ÄR RESPEKT. VISA DIN OMVÄRLD OMTANKE – ÄVEN TILL DE DU INTE TYCKER ÄR VÄRDA DET.

Högaktning – NJA, när det gäller äldre människor då, men annars ska du högakta de människor i din närhet och speciellt dem man håller kärt.

Prestige – Tycker jag inte direkt har med respekt att göra, dock att visa respekt för alla är en Prestige grej för mig.

Anseende – Ja, vill du ha ett gott anseende visa din omgivning respekt.

Uppskattning – JA, det går inte att visa uppskattning utan ärlig respekt.

Erkännande – JA, detsamma gäller detta, erkänna andras existens är att visa respekt.

Förtroende – JA, det går inte att ge eller få några förtroende utan respekt.

Auktoritet- NJA, både och, tycker dock inte om ordet. Men, om du ger ex. elever respekt inger det respekt och då får du auktoritet i att lära ut.

Pondus – JA, du får pondus och respekt om du bemöter din omgivning med detsamma.

Myndighet – NEJ, förstår inte vad detta ska ha med respekt att göra annat än att man måste respektera lagar och ordning för att ett samhälle ska fungera.

Fruktan – NEJ, fruktan är hemskt och uppkommer av brist på respekt från sin omgivning och skapar bara just fruktan och ett enormt dåligt mående.

Rädsla – NJA, är man i botten är det svårt att orka och våga visa respekt eller respektera sig själv. Den rädslan måste övervinnas med hjälp av omgivningen och sen våga bygga upp den egna vilja.VAD ÄR RESPEKT?

Respekt är att vara vänlig och human(mänsklig) emot andra människor. Respekt innebär tex. att inte göra narr(förlöjligande) av andra. Respekt innebär att tänka på hur någon annan känner. Respekt innebär att behandla en annan människa på samma sätt som du själv skulle vilja bli behandlad.

Det finns massor av enkla sätt att visa respekt. Du visar respekt när du är artig, säga saker som ”snälla” och ”tack”. Du visar respekt genom att uppskatta människors skillnader, som att se någon utifrån de kläder de bär som unikt snarare än att du tänker att de är konstigt klädda. Du kan också visa respekt genom att inte få folk att känna sig obekväma, inte pressa en människa att klättra högre upp om de säger att de är rädda för höjder. Du visar också respekt när du sträcker ut en hjälpande hand. Du visar respekt med en ögonkontakt eller ett leende.

Ett bemötande med ömsesidig respekt ger en underbar känsla för oss alla oavsett om vi är barn eller vuxna. När vi blir tagna på allvar och med respekt visar vi varandra att vi betyder något. Vi känner att vi har ett värde. Varje sådant möte påverkar och gör skillnad i våra liv som vi lever.Detta är en bild fylld av trygghet, respekt och kärlek i väntan på att lillasyster skulle komma till världen 💖.

Hur får vi då respekt om vi inget har eller får?

I början får man nästan låtsas och våga ge respekt, som en kunskap och som ett verktyg. Detta leder så småningom till och skapar tillitsfulla relationer byggda på ömsesidig respekt. Vågar man visa respekt så skapar du medvetenhet och förhoppningsvits, så inser omgivning din klokhet och utvecklar den fantastiska gåva detta är. De inser vilken enorm fördel det ger och hur alla då växer som människor.

Ömsesidig Respekt innebär ett förhållningssätt i alla relationer, i mötet med någon i motionsspåret, främmande på stan, i skolan (så viktigt), i relationen, vänskap eller helt enkelt i alla relationer, uppåt, neråt, vid sidan om osv..

Ömsesidig Respekts värdegrund är grunden till allt. Om du lyckas med att visa din omgivning respekt kommer du att få mer tillbaka. De som inte ger dig tillbaka och inte går att ändra är inte värda att ödsla din energi på. Det är inte värt att även du förlorar.

Ömsesidig Respekt är att vilja värna om respekten mellan människor, och för all del djur. Alla likas värde, tolerans för varandra och att vi har en ömsesidig och respektfull människosyn. Vi måste se varandras resurser och förmågor.

Ömsesidig Respekt, då är ärlighet enormt viktigt för att skapa bästa förutsättningar för tillit och trovärdighet.Under en lång tid och speciellt under tiden i min djupaste livskris orkade jag verkligen inte ge någon respekt alls. Min respekt till livet fanns inte. Jag förstod inte varför just jag hade drabbats, för att först tro att jag skulle förlora livet till att sen ge sig in i en kamp om överlevnad. Men, så fort kämpandet om överlevnad hade gett resultat, så var det första som jag försökte börja att återuppbygga, var respekten till livet, tillammans med de andratvå grundstenarna såsom Trygghet och Kärlek. Det har tagit tid och jag ber all min omgivning om ursäkt över allt jag har drabbat er. Jag har nu återfått alla tre stenar; -trygghet, respekt och kärlek (den till mig själv). De är dock väldigt instabila, så jag tappar både balansen och ramlar av flera gånger "om dan".

Nu längtar jag tills jag får all den respekt jag nu verkligen förtjänar. Den som jag har kämpat så för, för att att orka sprida och ge till min omgivning.

Tack er alla fantastiska trogna läsare av mina inlägg. Nästa avsnitt berör det svåraste ämnet KÄRLEK. ❤❤❤

Ylva