KÄRLEK

Varför lever vi? Vad är syftet med livet? Vad är att leva? Vad gör vi här? Vad söker vi innan vi har funnit oss själva? Svaret är KÄRLEK

KÄRLEK ÄR KEL LEK KÄR LÄR

KÄRLEK LE KÄRL KÄK LÄK LER 

Efter några omtumlande veckor ska jag nu äntligen skriva om livets absolut viktigaste näring och energikälla till allt. Jag ska äntligen skriva om livets svåraste ämne och livsviktiga innehåll KÄRLEK. 

Jag är så glad att ni läser det jag skriver. Det får mig att fortsätta vilja utvecklas. Att varje dag få utvecklas lite grann eller mycket är också en enorm stor del av att leva.

Kan man ÄLSKA SIG SJÄLV?

Luuk 10:27. Han svarade och sade: 
"-Du skall 
älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av all din kraft och av allt ditt förstånd och din nästa såsom dig själv."

Jag hoppar över och tar en genväg, från att älska Gud, sin nästa.. till endast, att älska sig själv! 

Det står älska din nästa som dig själv. Det betyder att om man inte älskar sig själv kan man helt enkelt inte älska sin nästa heller.

Ärligt talat, hur många gånger har jag känt att att jag älskar mig själv? Minns en av mina första pojkvänner som alltid sa; - Åh, vad jag älskar mig själv. Han kunde ställa sig framför spegeln varje dag och säga; -Du är supersnygg eller hetaste killen idag, Micke. Detta irriterade mig enormt och jag tyckte han endast var chosig.. Ok, detta var väl ganska ytligt, men ändå jag tror att det byggde upp Micke på sitt sätt (från en ganska stökig barndom) och att det så småningom även gav honom ett starkt inre. Jag vet att man måste verkligen inte älska sitt yttre för att lära sig älska sitt inre. Jag har egentligen aldrig varit nöjd med mitt utseende. Alltid omgett mig med vänner som haft det där vackra naturligt. Jag fick det inte av naturen, trots en vacker mor och en söt far. Mixen blev inte det bästa när det gällde deras sista tillverkning av liv. Men, måste säga att jag tycker att de verkligen lyckades med att ge mig de andra, så mycket viktigare grundstenarna, TRYGGHET, RESPEKT och KÄRLEK. Detta ledde till att jag utvecklade min personlighet och alltid viljan att ge lite extra av allt. Trots att jag inte var sötast eller speciellt vacker, så vann jag oftast allas uppmärksamhet med att vara den vackraste personen inuti. Detta följde mig hela uppväxten och gav mig personen YLVA.

Trots att jag lyckades med att bygga upp mig själv inombords stökade jag med kärleken i många år från min ungdom tills jag egentligen träffade den rätte i sen vuxen ålder. Rättare sagt, 30 år gammal, hösten 1999 slet jag som ett djur med att vara med och öppna mitt första hotell. Den perioden i livet arbetade jag som mest med minst 350 timmar per månad tills hotellet stod klart, invigningen hade skett och då föll jag för mannen i mitt liv, Tommy från den där lilla staden, Hjo (som jag inte hade en aning om var den låg). Den trevliga, smarta och duktiga souschefen på Tornvillan. Jag är evigt tacksam att jag väntade på dig, Tommy och att du inte hade hunnit bli tagen av någon annan.

Jag hade nog den bästa första riktiga pojkvännen som man kunde ha, Jörgen som snart 16 åring. Denna trygga tillvaro vände jag till att bara söka spänning, möta helt ovärda killar på alla sätt och som jag därav snabbt tröttnade på. Då jagade jag vidare och fortsatte jakten på äventyr. En jakt som bara förstörde egentligen, men som jag av någon anledning uppenbarligen behövde. Det fanns en tid som jag ångrade en del av dessa kapitel. Idag ångarar jag inget, den del av livet behövde jag på något sätt och hade jag inte upplevt det, så hade jag nog aldrig uppnått det jag gjorde på många sätt. Dessutom hade jag aldrig utan denna resa mött den riktiga kärleken.

Ni som följt mig, vet att kärleken till mig själv tappades med cancern. Jag tyckte den tog allt ifrån mig, vilket den inte gjorde. Men, det kändes så och det har dröjt lite för länge att glädjas över att jag faktiskt överlevde, trots styckad borde inombord och utombords. Jag var en dålig allt, en dålig Ylva, ingen yrkeskvinna, bara en sjuk "jävel", mentalt svag, dålig argig mamma, värdelös fru och bara botten. Ingen ork till något och när den lilla orken kom, ägnades den givetvis till att ta hand om min familj, så gott jag kunde. För trots att jag inte älskade mig själv, så älskade jag min familj mer än själva livet. Hur vände, vänder man nu detta? För att kunna leva ett anständigt liv, så måste man göra allt för att ändra detta...!

Vi alla går och bär på något man kallar för jag, hela livet, att inte tycka om denna jag blir så tungt och den största energitjuven av alla. Så, är det någon mening att ändra på detta och börja tycka om eller kanske till och med ÄLSKA sig själv?

Detta känns speciellt svårt när man inte känner sig älskad eller uppskattad av andra i sin omgivning.

I värsta fall känner man sig ful och oduglig, vardagen är en ren pest, man känner sig värdelös och det känns som det inte finns någonting att leva för..
Men just då behöver man få det bekräftat att INGEN och inget finns i onödan, vi är stora mirakler var och en utav oss. Kan du inte älska dig själv i dig själv, gör det för livets skull, du är inte skapad i onödan. 

Om du vill försöka att göra livet enklare, så tänker jag nu ge dig lite tips på hur du kan göra det i tre moment (steg);

MOMENT 1 - Är att besluta sig för att älska sig själv

(om du tror att det har med känslor att göra kan jag trösta dig med att säga att det kommer senare)

MOMENT 2 - Ändra attityden (Inställningen) 

Genom gärningar, handlingar kan vi älska oss själva. Att ta hand om sig själv, bry sig om sig själv. Kliva upp ur sängen, klä på sig, se till att äta, borsta tänderna, duscha... gå till arbetet, skolan eller sätt rutiner.

OK, allt detta är kanske för många en självklarhet och inte en kärlekshandling mot sig själv. Men, den som varit helt utan kärlek till sig själv, så är detta absolut ingen självklarhet (jag vet det så väl).

Då måste attityden (inställning) ändras, gör inte det för ett måste, utan med en vilja, för med vetskapen om att vi är värdefulla, att vi bör älskas och ta hand om oss själva. 

MOMENT 3 - Handling - action

Nu ska vi tala om hur gör vi? Funkar det att älska sig själv med ORD?

Till din nästa kan du säga "Jag älskar dig" och förhoppningsvis tar dom emot det. Men säger du det till dig själv..?
-Du står framför spegeln och säger "Jag älskar dig" ...spegeln blir så immig att du inte längre ser vem du sa det till, eller kanske kommer din andedräkt tillbaka mot dig själv och du börjar med att vilja göra något åt det istället. 

Även om detta inte sker, så kommer liksom orden inte tillbaka, de går inte in i hjärtats djup och gör dig glad.
Så är det för de flesta iallafall och för mig funkar det inte i varje fall.

Hur gör ni som läser detta för att älska er själva? överraskar du dig själv med blommor eller städar och får känna dig duktig eller gör du goda gärningar för att må bättre? 

Nu är vi inte långt ifrån rätt svar...

Är det kärleksfullt mot sig själv att tillfredsställa sina mänskliga behov?

-Idag skulle jag vilja ligga i sängen hela dagen. Tänk vad underbart att få äta pizza, godis varje dag? 
osv.. 

-Nej, nej!!!. (ler och skakar på huvudet)

Sjävdisiplin, regler och gränser är skapat för att saker och ting ska fungera och inte gå för långt..
Det gäller även för oss i vårt egna privata liv och här återkommer vi till RESPEKT. Respekten till livet och till dig själv.

Kort sagt; - När vi gör saker för oss själva, som vi vet är bra och som vi mår bra utav i längden, då är vi kärleksfulla mot oss själva.

Lär dig säga NEJ till dig själv, när det behövs och likaså säga JA även när det behövs.

När du väl lär dig att ta hand om dig själv, att älska dig själv. 
-Då kan du börja visa andra sann kärlek också.

I mitt unga liv, så rusade jag ständigt fram. Så fort det uppstod problem i en relation eller blev lite för djupt, då bröt jag upp, sprang ut och tillbaka till ett vilt lite galet leverne. Detta gjorde jag varje gång tills jag äntligen en dag mognade lite och blev så kallad vuxen. Jag gjorde ett undantag, då gjorde jag något helt omvänt. När jag gjort slut med en svärmorsdröm av uttråkning, så lade jag festandet på hyllan och tog tag i mig själv istället. Det är nog bland det bästa jag gjorde under mina unga vilda år. Det halvåret ägnades endast till ting som fick mig att må bra på ett ärligt sätt. Jag byggde upp mig själv på ett äkta sätt, utan några belöningssystem som alkohol och rännande på krogen. Utan jag ägnade mig åt läsning, promenader, träning, skrivande och att vara själv. Jag blev så stark, men trots detta så dröjde det ytterligare några år tills jag var mogen för den riktiga kärleken. 

Våga säga Nej. Jag var 28 år när jag lärde mig säga Nej. Jag ville alltid vara allas vän, göra allt för andra, lösa andras problem och vara den eviga lyssnaren. Jag drabbades av en väldigt otäck allergisk reaktion, såg ut som han i Mask ( utan överdrift) och blev inlagd på Karolinska i en vecka, då läkarna aldrig tidigare erfarit denna kraftiga allergireaktion. När jag återhämtat mig efter denna första stora motgång med min kropp, förstod jag att det var dags och att jag måste börja prioritera mig själv. Jag gick igenom mina vänner och egentligen hela mitt liv. Började lära mig säga Nej, för att först tänka på mig själv. Varför skulle jag fortsätta att träffa de vänner som aldrig gett mig något tillbaka efter alla år av att alltid finnas där? Varför skulle jag ge och ge till dem som aldrig gav tillbaka. Jag var tvungen att rannsaka mig själv totalt. Vrida ur mig helt och sen se omvärlden på nytt.Jag sa Nej till det som jag inte ville göra i livet. Jag sa Nej, till det som gjorde ont. Jag sa Nej när någon gjorde mig illa. Den alltid snälla, omtänksamma och glada för andras skull hade börjat sätta sig själv i främsta rummet istället. Jag lärde mig alldeles för sent i livet att säga Nej. Jag minns denna period i livet som väldigt svår, mycket beroende på hur delar av min omgivning reagerade och det förstår jag så väl. Samtidigt var det också en av mina mest utvecklande perioder i livet. Jag önskade att jag lärt mig det tidigare, men jag är glad att få möjligheten att få lära mina döttrar detta redan tidigt i livet. Det är en styrka att kunna göra det jag själv vill för att jag vill det och ingen annan.

Älska mig själv

Nedan följer ett trettiotal tips på hur vi ska få kärleken till oss själva att växa. Njut och väx med dig själv.

Börja älska dig själv och tyck om dig själv - Jag ska vara med mig själv hela mitt liv. Gör ditt liv till en rolig och intressant upplevelse – det är bara jag som kan göra det och det är bara jag som kan bestämma mig för att ha det roligt, intressant, givande osv. och tvärtom: om jag bestämmer mig för att mitt liv är, värdelöst och hemskt, så kommer jag att tycka att mitt liv är precis så.

Alla kan ändra på sig till det bättre - Sluta att försöka ändra på alla andra, den enda som går att ändra på, är mig själv. Ändra mig själv till det bättre, förändra mig så att jag trivs bättre med mig själv. Du är aldrig färdig och det är aldrig för sent.  

Ta hand om mig själv - Det är svårt att gilla sig själv när man är trött och hängig, hungrig, har dålig kondition eller har dåligt samvete för saker man inte gjort.

Se dina positiva sidor och förstärk dem - Räkna upp för dig själv allt jag är bra på, och upprepa de här egenskaperna och sakerna för dig själv tills du har "hjärntvättat" dig själv till att verkligen tro på dig själv.

Positivt ger mer positivt, negativt ger mer negativt - Tänker jag en negativ tanke om mig själv, så kommer fler. Tänk positivt om dig själv, så kommer fler positiva tankar och jag mår bättre. Minns gärna det som varit bra, roligt och lyckat. Glöm det andra.

Gör sådant jag njuter av att göra - Gör det jag tycker om att göra, som är roligt, njutningsfulla och givande. När jag lyckas får jag bättre självförtroende, lyckas ännu bättre nästa gång och då ger det bättre självförtroende.

Imponera på mig själv - Gör något som är lite utmanande, men inte omöjligt, då får jag uppleva känslan av välbehag när jag lyckats. Ingen kan allt, men alla kan något. 

Var tacksam - Skriv en lista på allt jag är tacksam över i mitt liv. Det kan vara stora saker som att vara frisk, en vän eller små saker som att få äta frukost. Tanken är att börja erkänna allt det positiva i mitt liv för att omforma hur jag känner om mig själv. Så, koncentrera dig på allt vad du har eller är. Varje kväll när du går och lägger dig ska du tänka på tre bra saker som hänt, setts eller gjorts under den dagen.

Sträck på mig - Kroppsspråket visar utåt vem jag är, men också för dig själv. Oavsett om jag sitter eller står, att sjunka ihop som en hösäck kan få vem som helst att tappa en del av sitt självförtroende. Räta på ryggen, ner med axlarna, upp med hakan, LE och se folk i ögonen. En enkel förändring i min hållning har en överraskande effekt på hur jag mår.

Gör det du drar dig för att göra - Gör något jag alltid skjuter upp. Det behöver inte vara något stort och viktigt, börja med något litet, men som du ändå är rädd för att göra. När du gjort det märks det direkt med lite bättre självkänsla och självförtroende. Jag växer som människa för varje ”stor sak” som jag vågar göra. 

Ge inte upp - Bli en person som gör det jag säger att jag ska göra. Gör saker hela vägen till slut. Att misslyckas är faktiskt en del av livet. Du har aldrig varit med om något, om du aldrig har misslyckats med något.  

Le - Le utan anledning. Det låter kanske underligt, men det är bevisat att vi mår bättre om vi går omkring och ler. Hjärnan luras att tro att vi är på gott humör. Ett litet leende kan göra så enormt stor skillnad på hur folk ser på dig och hur de behandlar dig. Det ger ett större självförtroende bara det lilla att folk ler mot dig.

Snygga till dig - Fräscha till dig, klä dig fint. Om jag känner mig snyggare, så mår jag genast bättre. Det låter kanske konstigt, men du inser säkert att flottigt hår, söndriga strumpor, smutsig hy och ofräscha kläder inte hjälper till alls för att få dig att må bättre.

Acceptera komplimanger - När jag börjat förbättra min självkänsla, så kommer omgivningen märka det och komma med komplimanger. Säg då tack istället för att skyla över. Lär dig att acceptera komplimanger, så kommer du inse att du är värd dem.

Beröm - Strö beröm och komplimanger omkring dig. Inte sånt du inte menar. Våga ge beröm, desto större är chansen att själv få beröm.

Bli kär i dig själv -Tänk på vad som gör dig till du. Precis som en blomma som behöver vattnas för att växa, lär dig att vårda dig själv på alla sätt. Om du inte får vatten, så vissnar du snabbt bort. Älska dig själv för allt det goda som du ser och acceptera dina brister och det faktum att du är ofullkomlig. Titta i spegeln och bli kär i den reflektion som är du.

Skriv ner skäl till varför du älskar dig själv - Skriv ner komplimanger andra människor ger dig. Glöm inte bort alla gånger vi får höra hur fantastiskt, vackra eller intelligenta vi är. Detta bygger självkärlek och gör förändring.

Gör vad jag vill – inte vad andra tycker jag ska göra

Jag är värd att älskas - Jag är värd att älskas. Jag är värd all lycka i världen. Jag vågar välja kärleken.

Undvik negativ stress, säg Nej - Genom att säga nej till något eller någon, så säger vi faktiskt ja till något annat. Det är att prioritera och det är väldigt bra mot stressråttan inuti som annars gnager hål på både mage och själ.

Säg ifrån - Det är viktigt att vi säger i från när vi känner att någon gör någonting mot oss som inte är OK. När vi säger i från är vi sanna mot oss själva – det stärker oss.

Du är viktig - Om vi vill ha kärlek och respekt måste vi börja med att erkänna vår egen betydelse. Vi är varken mer eller mindre viktiga än andra människor. Vi är faktiskt viktigast i världen. Vi behöver alla bekräftelse, men om vi inte lär oss bekräfta oss själva, så kommer den bekräftelse vi får utifrån att rinna rätt igenom. Åter igen RESPEKT till dig själv ger respekt till andra och till livet. 

Förlåt dig själv - Att acceptera och förlåta, och då särskilt oss själva, är en viktig grundsten när vi behöver kraft och energi. Få saker tar så mycket kraft, så som skuld och skam. Alla har vi gjort tokiga saker. Se på dina fel, acceptera dem och försöka undvika att göra om dem, det leder till inre trygghet.

Jämför dig inte med andra - Jämför dig i stället med dig själv – bli gärna inspirerad av andra.

Välj för din skull – inte för andras - Välj att göra det du själv vill hellre än att prestera för att andra ska bli imponerade. Med god självkänsla följer vi våra egna drömmar och önskningar.

Lev som du lär - Hur präktigt det än kan låta, så behöver vi göra vad vi kan för att leva som vi lär om vi vill ha en god självkänsla. Ta reda på dina egna normer och värderingar – vad är rätt och riktigt för dig? Gör sedan vad du kan för att leva efter dessa. Om du tycker att skitsnack inte är ok, men ändå snackar skit så kommer det påverka din självkänsla negativt. Alla saker vi gör mot våra egna normer förtar självkänsla. Visst går alla går emot sina normer lite då och då, men det är viktigt att ta ansvar och därför behöver vi känna till vilka normer och värderingar vi själva har.

Le mot din spegelbild varje gång du ser den. När du klarar något svårt, så tänk till dig själv: ”Bra gjort! Du klarade det! Du är grym!” Skriv ner fem bra saker som du har gjort idag och är nöjd med. Kramas och skratta mycket. Vad är det bästa du vet att göra? Fota, skriva, spela instrument, träna, läsa bloggar, spela spel, pyssla, fiska, plocka svamp?.. Tillåt dig själv att ta en paus när saker känns jobbiga och gör något du njuter av en stund. Ge komplimanger varje dag till människor omkring dig. Skriv ner en lista på de tio bästa sakerna med dig. Berätta för din spegelbild hur ovanligt snygg, trevlig, smart den ser ut idag. Ta en titt i din garderob. Rota fram ditt absoluta favoritplagg och ha på dig det en dag den kommande veckan. Ta massor med snygga, töntiga selfies (egobilder) och beundra och skratta åt resultatet. Skriv ett brev till den framtida versionen av dig själv om det bästa i ditt liv just nu, men även det som tynger dig och göm sedan brevet. Tänk på en person som verkar ha bra självkänsla och ta efter det goda beteende. Sträck på dig. Skriv ett meddelande eller gör en liten present till någon du gillar bara för att du gillar den. Umgås med männsikor som stärker dig. Åk på utflykt, hitta på något kul. Det går att ha picknick året om, man bara klär sig efter väder. Fråga någon vad som är det bästa med dig. Ta åt dig. Sätt på en favoritlåt och dansa galet. Fundera ut de senaste tre roliga grejerna du gjort och varför du gillade dem så mycket. Blunda, slappna av och fokusera på din andning en liten stund. Tänk till dig själv ”Jag är bra” upprepade gånger, utan att värdera eller blanda in känslor. ”Jag är bra.” Fundera på något du vill uppnå. När du har bestämt dig, tänk dig att en vän säger till dig att den personen vill uppnå samma sak. Vad hade du gett för råd till den personen då för att klara det den vill uppnå? Dra nytta av dina egna goda råd. Lev som du lär (Ylva, lyssna nu på "hon" som skriver denna blogg ;-).Detta var mitt första inlägg om kärlek. Om den viktigaste av alla kärlekar, kärleken till sig själv. Hitta den och vägen till att möta världen med kärlek blir enorm. Det kommer snart ett till inlägg, om hur vi ökar kärleken till oss själva för att sen kunna sprida kärlek till vår omgivning.

Massor med kärlekslycka till er från en som älskar myket och är på G tillbaka till att hitta kärleken till mig själv ❤.
 
Från kärleksstigen,
 
Ylva